T-paidan historia – 1800-luvun alusvaatteesta itseilmaisun välineeksi

- Ei kommentteja
T-paita kehittyi 1800-luvun alusvaatteista.
T-paidan historian juuret ulottuvat 1800-luvun alusvaatteisiin

T-paita on yhtäkkiä ajatellen yksi ajattomimmista vaatekappaleista mitä kuvitella saattaa. Kuitenkin t-paidan historia on suhteellisen lyhyt.

T-paidan juurilla – Union suit

1800-luvulla New Yorkissa suunniteltiin union suit-niminen, hieman haalaria muistuttava yksiosainen alusvaate. Tätä vaatetta kehitettiin eteenpäin erottamalla se ylä- ja alaosaan. Näin syntyi asukokonaisuus, jota Suomessa nimitämme kerrastoksi. Samalla syntyi myös t-paita.

Merijalkaväki – T-paidan esiinmarssi univormun alta

Espanjan ja Yhdysvaltojen sodan aikana vuonna 1898 Yhdysvaltojen merijalkaväki otti t-paidan käyttöönsä virallisena osana vaatetustaan. Se oli tarkoitettu pidettäväksi aluspaitana univormun alla, mutta hikisissä olosuhteissa sotilaille kehkeytyi tapa riisua takki ja pukeutua pelkkään t-paitaan. Tällä oli suuri vaikutus t-paidan yleistymiseen muutenkin, kuin aluspaitana.

T-paidan suosio kasvoi edelleen vuonna 1942 kun Life-lehti julkaisi kannessaan, kuvan jossa toisen maailman sodan sotilas oli pukeutuneena painettuun t-paitaan jossa luki Air Corps Gunnery School.

T-paidan invaasio populaarikulttuurissa

T-paidan historiaan jätti jälkensä myös Marlon Brando
Marlon Brando pitää t-paitaa elokuvassa Viettelyksen vaunu (1951)

Myöhemmin toisen maailman sodan jälkeen kotiinsa palanneet Yhdysvaltaltalaiset sotaveteraanit alkoivat käyttää t-paitoja osana arkipukeutumistaan. Lopulta 1950-luvulla t-paidan status ja suosio nousivat uudelle tasolle  sen myötä kun Marlon Brando pukeutui sellaiseen elokuvassa Viettelyksen vaunu. 1960-luvulla yleistyi entisestään t-paitojen painaminen ja niitä alettiin käyttäämään mainonnan ja itseilmaisun välineenä.

T-paita mainonnassa

Nykyään t-paita on luultavasti maailman yleisin vaatekappale. Se on halpa, helppohoitoinen ja monikäyttöinen. Myös mainonnassa t-paita on voimakas väline. Mitä tyylikkäämmin mainospainatus toteutetaan ja mitä laadukkaammalle kankaalle se painetaan, sitä todennäköisemmin paitaa myös käytetään. Sitä kautta yrityksen mainos päätyy kaupungille, puistoon, kuntosalille, kauppaan tai mihin vain.

Alunperin t-paidat valmistettiin puuvillasta ja painatukseen käytettiin silkkipainomanetelmää. Nykyään vaihtoehtojen kirjo on valtava. T-paitoja valmistetaan puuvillan lisäksi muun muassa polyesteristä, sekä monenlaisista sekoitekankaista. Näin t-paidoille saadaan ominaisuuksia jotka soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten urheiluun. Myös painomenetelmät ovat kehittyneet. Perinteinen silkkipaino on edelleen varmasti yleisin tapa painaa t-paitoja. Sen rinnalle kuitenkin on noussut monia vaihtoehtoja, kuten sublimaatio tai vinyylistä leikkaamalla toteutetut painatukset.

Selaa t-paitoja täältä!