Puuvillan laatu selviää tuotetiedoista

- Ei kommentteja

Paitojen tuotetiedoissa puhutaan usein kammatusta ja rengaskehrätystä puuvillasta sekä egyptiläisestä puuvillasta ja Pima-puuvillasta. Tiedätkö, mitä ne tarkoittavat?

Teejaysin valmistama t-paita t8000 softee on valmistettu rengaskehrätystä pitkäkuituisesta puuvillasta. Kangas on kestävää ja miellyttävän tuntuista.
Teejaysin valmistama t-paita t8000 softee on valmistettu rengaskehrätystä pitkäkuituisesta puuvillasta. Kangas on kestävää ja miellyttävän tuntuista.

Kammattu puuvilla

Puuvillakangas valmistetaan kuiduista, jota saadaan puuvillakasveista. Kun puuvillahahtuvat on kerätty pellolta, ne puhdistetaan roskista ja liasta. Tämän jälkeen tehdään karstaus, joka erottelee kuidut ja latoo ne saman suuntaisesti. Kuiduista kehrätään lankaa, josta puuvillakankaat valmistetaan.

Puuvilla voidaan kuitenkin vielä erikoiskäsitellä kampaamalla. Tämä poistaa lyhyet ja hauraat kuidut sekä epäpuhtaudet. Näin puuvillasta tulee pehmeämpää ja kestävämpää.

Rengaskehrätty puuvilla

Puuvillalanka valmistetaan kehräämällä. Puuvillan kuituja käsitellään kehrättäessä niin, että ne menevät kierteelle. Rengaskehrääminen on menetelmä, joka erottelee langasta pois lyhyitä kuituja. Puuvillan pehmeys ja kestävyys paranevat, kun jäljelle jää vain pitkiä kuituja.

Puuvillakankaan laatuun vaikuttavat puuvillan kasvupaikka ja langan valmistusmenetelmät.
Puuvillakankaan laatuun vaikuttavat puuvillan kasvupaikka ja langan valmistusmenetelmät.

Egyptiläinen puuvilla

Egyptiläinen puuvilla on tulee nimensä mukaisesti Egyptistä. Kosteat olosuhteet ja rikas maaperä Niilin varrella luovat puuvillan kasvatukselle täydelliset olosuhteet.

Puuvillan laadun kannalta oleellista on sen valmistukseen käytettyjen kuitujen pituus. Egyptiläisessä puuvillassa nämä kuidut ovat äärimmäisen pitkiä. Siksi se onkin luokiteltu ELS-puuvillaksi (extra-long staples).

Teejaysin valmistama Urban raglan -collegepaita on valmistettu egyptiläisestä rengaskehrätystä kampapuuvilla, joten se on huippulaatua.
Teejaysin Urban raglan -collegepaita on valmistettu egyptiläisestä rengaskehrätystä kampapuuvilla, joten se on huippulaatua.

Puuvillakankaasta tulee huippulaatuista sekä pehmeyden että kestävyyden osalta. Lisäksi egypiläiselle puuville on ominaista sen tavallista suurempi kyky imeä kosteutta, mikä ansiosta sen värjäämisominaisuudet ovat paremmat. Egyptiläinen puuvilla pystytään värjäämään syvemmillä ja eloisammilla väreillä, jotka  kestävät pitkään haalistumatta.

Pima-puuvilla

Pima-puuvilla on amerikkalainen versio egyptiläisestä puuvillasta. Sitä on valmistettu Arizonan osavaltion Pima-reservaatissa 1900-luvun alusta lähtien.

Pima-puuvilla on egyptiläisen puuvillan tapaan valmistettu erittäin pitkistä puuvillakuiduista ja se on saanut ELS-luokituksen (extra-long staples). Pima-puuvilla ja egyptiläinen puuvilla kilpailevatkin keskenään maailman parhaan puuvillan tittelistä.